Vinnare föregående år

Vinnare 2024

För åttonde gången delades aktiebolag ut – även denna gång till tre pristagare. Aktiebolag nr. 25, 26, 27

Prisutdelning skedde under Entreprenörskvällen 24 april 2024 hos årets värd Synsam, då även Peter ”Foppa” Forsberg föreläste.Mikael Olsson, med partners Alice och Mikael

Juryns motivering
”Vinnaren har identifierat ett framtida problem och skapat en unik och innovativ produkt som löser en mobilitets utmaning, både på våra vägar och för den som står stilla.”
Tilldelas aktievärde 50 000 kr

 


Maja Bergstrand

Juryns motivering
”I en ständigt uppkopplad tid finns det behov av en motkraft med utrymme för alla att stanna upp och för att frigöra sin fulla potential.”
Tilldelas aktievärde 25 000 kr

 


William Sjöström

Juryns motivering
”En affärsidé i tiden med höjd i entreprenörens kompetens och stora visioner om framtiden, som kan skalas upp och lösa många kunders behov.”
Tilldelas aktievärde 25 000 kr

 

Vinnare 2023

För sjunde gången delades aktiebolag ut – denna gång till tre pristagare. Aktiebolag nr. 22, 23, 24


Iryna Rassadina, Östersund, Jämtland

Juryns motivering
”Med en entreprenöriell erfarenhet där förutsättningar drastiskt har förändrats, med en banbrytande teknologi inom branschen och där vi ser stora möjligheter till framtida skalbarhet, har vi utsett en i juryns tycke mycket värdig vinnare.”
Tilldelas aktievärde 50 000 kr

 


Mathias Andersson, tillsammans med Linda, Per och Fredrik, Strömsund, Jämtland

Juryns motivering
”Med många års erfarenhet i branschen och med gott renommé, har vinnaren goda förutsättningar att växla upp verksamheten till en framgångsrik nationell aktör med stor betydelse för orten och länet.”
Tilldelas aktievärde 25 000 kr

 


Eva Aliris och Linda Norrman, Östersund, Jämtland

Juryns motivering
”Med energi, utstrålning och erfarenhet kommer vinnaren erbjuda ett koncept som vi tror kommer vara skalbart och göra skillnad för hela människan och företaget.”
Tilldelas aktievärde 25 000 kr


Av alla inkomna bidrag valdes 10 finalister ut som fick presentera sina idéer för juryn.
Prisutdelning skedde under Entreprenörskvällen 11 maj 2023 hos årets värd Diös.

 

Vinnare 2022

För sjätte gången delades aktiebolag ut – denna gång till tre pristagare. Aktiebolag nr. 19, 20, 21


Tjava — Anders Granbom, Pär Ström, Olle Granbom, Emil Granbom
Idé: En Trekker, dvs. en platta där man kan använda sin ordinarie bindning för topptur med slalom-/offpistskidor.

Juryns motivering
”En otroligt spännande produkt, i tiden och för Jämtland, presenterad av entreprenörer som vi verkligen tror på.”
Tilldelas aktievärde 50 000 kr


1280 — Marina Jonsson, Marina Cupaiuolo
Idé: Skapa ett bolag som faktiskt har kreativitet och kultur som affärsidé.

Juryns motivering
”För ett modernt koncept i en traditionell bransch, härlig energi och stora visioner.”
Tilldelas aktievärde 25 000 kr

 


Light Labs — Theo Rosén
Idé: Ett produktionshus med fokus på film i alla dess former.

Juryns motivering
”Framtidens filmindustri, Jämtlands Ingmar Bergman, hög kvalitet och fina samarbeten.”
Tilldelas aktievärde 25 000 kr

 


Av alla inkomna bidrag valdes 10 finalister ut som fick presentera sina idéer för juryn.
Prisutdelning skedde under Entreprenörskvällen 28 april 2022.

 

Vinnare 2019

För femte gången delades ett aktiebolag ut. Vinnare 2019 är Pål Dufva & Stephen Copp med sin idé att producera och sälja högkvalitativa outdoorkläder baserade på spillvävar från andra varumärkens kollektioner.

Vinnare 2017

För fjärde gången delades ett aktiebolag ut till en entreprenör  i Jämtland. Vinnaren får ett bolag med ett aktiekapital om 50 000 kronor, expertrådgivning och mentorskap under ett år från erfarna företagare.

Jens Jensen
Med en unik affärsidé har entreprenören skapat möjligheter att kunna nå ut på regionala, nationella och internationella marknader. Entreprenörens enkla och geniala lösning bidrar till en mera hållbar miljö samt tillgodoser uppdämda och framtida behov hos många kunder i flera branscher.”

 

Vinnare 2015

För tredje gången delades fem aktiebolag ut till entreprenörer, innovatörer och vanliga hederliga människor i Jämtland. De fem vinnarna får varsitt bolag med ett aktiekapital om 50 000 kronor, expertrådgivning och mentorskap under ett år från erfarna företagare.

Vinnare AB Jämtland 2015

Vinnare AB Jämtland 2015

Med på bilden från vänster: Helen Salomonsson, PWC (en av initiativtagarna), Vinnarna av folkets röst; Emma Ruzicka och Anna Nilsson, Eileen Tunell och Malin Mårtensson, Eva Hallin, Manne Mosten, Åsa Wiklund, Pelle Åsling, Trångsviksbolaget (en av initiativtagtarna)

FOLKETS RÖST
1. Emma Ruzicka och Anna Nilsson, med företagsidén Stitch N Stones, ett livsstilsvarumärke, främst kläder för skidåkare, säte i Åre. Start 2015.

Därefter utsåg juryn:
2. Eileen Tunell och Malin Mårtensson med företagsidén Smyckestillverkning och accessoarer. Muscari Studios AB, start 2015.
3. Eva Hallin med Företagsidén Saluhall med jämtländska produkter och nätbutik. Varumärke Glada Lådan, start 2015.
4. Manne Mosten med företagsidén Kulitur som ordnar event och resor i Jämtlands län med inriktning på Kultur, Historia och Gastronomi. Start 2015.
5. Åsa Wiklund med företagsidén med att bygga varumärke och utveckla glutenfria produkter, som produceras i Jämtland/Härjedalen och säljs i hela Sverige. Wiklunds Gods AB, start 2015.

Vinnare 2012

Vid prisutdelningen i Trångsvikens Bygdegård sammanfattade Per Åsling denna omgång: ”Andra omgången av AB Jämtland blev en lika stor succé som fjolåret med över hundra sökanden, av vilka fem värdiga vinnare nu startar en spännande resa. Vi ser fram emot att följa dem på den.”

v_maritAddmovement – Marit Sundin har utformat en sits, särskilt anpassat för rörelsehindrade, som säljs som tillbehör till Segways.
”Jag har en lång säljresa framför mig där det handlar om att ge många möjlighet att prova produkten och uppleva känslan själv. Ambitionen är att börja serietillverka produkten i Sverige och ha ambassadörer i hela världen.”
Juryns motivering: ”En innovativ produkt som berikar livet för rörelsehindrade och dess anhöriga”
Idag: Har utformat en sits, särskilt anpassat för rörelsehindrade, som säljs som tillbehör till Segway med målet att bli lättrörlig. Varierande omsättning kring 1 Mkr/år. En omstruktrering sker med ny VD med mer kapital. Har nu börjat att exportera till Norge, Tyskland, Australien och USA. Håller på att ta fram en ny egen helhetslösning.

 

v_stefancarinaArifiQ AB – Stefan Karlsson och Carina Karlsson, samt Eva Rosén som ej kunde närvara, har utvecklat ett nätbaserat offert- och beställningsverktyg för trycksaker som anpassas till enskilda tryckerier. 
”Tryckerier, inklusive vi själva, lägger mycket tid på offertarbete. Med vår tjänst får kunden ett pris direkt på nätet och kan själv ändra exempelvis sidantal och se prisskillnaden.”
Juryns motivering: ”Genom god branschkunskap inom tryckeribranschen har de hittat en nisch där de kan skapa rationaliseringsvinster för sina kunder och goda möjligheter till merförsäljning”
Idag: Ett nätbaserat offert- och beställningsverktyg för trycksaker som anpassas till enskilda tryckerier. Omsätter ca 3,5 Mkr. Har rest en del riskkapital och räknar med en omsättning på 150 Mkr om 3 år och då gå med vinst. Har kontakt med att antal globala aktörer som Xerox, Agfa, Canon och Kodak. Målet är då att varannat tryckeri skall använda systemet.

v_johanJV Mark & Entreprenad AB – Johan Vikström driver ett företag nischat inom arbeten med grävmaskin, som underentreprenör och totalentreprenör.
”Just nu har vi tre grävmaskiner och tre anställda. Expansionstakten har skett vartannat år och en ombildning till aktiebolag kommer att underlätta organisatoriskt.”
Juryns motivering: ”Klok och omdömesgill ung entreprenör som har goda förutsättningar att bygg ett långsiktigt stabilt företag inom gräv- och schaktbranschen.”
Idag: Ett  nischföretag inom arbeten med grävmaskin, som underentreprenör och totalentreprenör på marksidan. Har ca 3 anställda. Omsätte 7,8 Mkr under 2015

 

v_mikaelrobertMikael Grinde och Robert Dahlberg blev vinnare av Folkets röst med 45 procent av rösterna. De erbjuder legotillverkning för vacuumindustrin och annan högteknologisk verksamhet som kräver hög noggrannhet och hög kompetens på montering.
”Vi vill tacka alla som röstat samt Härjedalens kommun och Hedeinfo som informerat på sina hemsidor. Vi har redan vår första kund där vi sköter allt från inköp till montering och levererar en helt färdig produkt.”
Juryns motivering: ”Driftiga industriidkare som utvecklar ett nyckelföretag för en bygd.”
Idag: Legotillverkning för vacuumindustrin och annan högteknologisk verksamhet som kräver hög noggrannhet och hög kompetens på montering. Har 9 anställda och omsätter cirka 20 Mkr i år.

 

Jämtlands Senioruthyrning – Marita Bardosson-Svedberg driver ett bemanningsföretag för seniorer, som underlättar för pensionärer att jobba, bidra med sin kompetens, utvidga sitt social nätverk och samtidigt dryga ut pensionen.
”Just nu har vi tre grävmaskiner och tre anställda. Expansionstakten har skett vartannat år och en ombildning till aktiebolag kommer att underlätta organisatoriskt.”
Juryns motivering: ”Senioruthyrning är en framtidsbransch som spelar en viktig roll i de demografiska förändringarna vi kommer att ha kommande decennier. Marita är en drivande entreprenör.”
Idag: Ett bemanningsföretag som underlättar för pensionärer att jobba, bidra med sin kompetens, utvidga sitt social nätverk och samtidigt dryga ut pensionen. Omsättning 2,7 Mkr för 2015.

 

Vinnare 2010

Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd Företagarna, var tacksam över att hon var i Jämtland. Hon ansvarade för AB Jämtlands juryarbete och på finaldagen stod det klart att uppgiften att bara välja fem vinnare blev för svår.

”Vi hade tur för tomten kom till Jämtland och plötsligt hade vi sex bolag att dela ut och det var tur, för det var verkligen svårt att välja vinnare bland de elva finalisterna, så många bra idéer”

v_fredstefP-on T-on Produktutveckling AB – Fredrik Andersson och Stefan Moss vill driva en produktutvecklingsbyrå, där de hjälper företag och industrier med
design och konstruktionslösningar.
”Det finns liknande företag på andra håll i Sverige men inte i Jämtland, konstaterar Fredrik Andersson. Båda entreprenörerna har utbildat sig till maskiningenjörer vid Mitthögskolan i Östersund. Att presentera sin affärsidé inför en jury var sporrande och lärorikt”, säger Stefan Moss.
Idag: Drivs som ett konsultbolag inom produktutveckling på halvtid. Omsättning cirka 600 tkr. Båda grundarna har andra jobb på sidan om.

v_carinaCarreg AB – Carina Åslund, tillverkar personliga gravstenar i sten från bland annat Jämtland. Hon blev en av vinnarna till ett aktiebolag.
”Det var nyttigt att få presentera sin affärsidé inför en jury, det gjorde att man förberedde sin presentation och tänkte igenom den ordentligt”.
Hon berättade också att hon redan köpt ett helt stenhuggeri i Stockholm med både maskiner och sten, något som krävde tre lastbilar att transportera till Hammarstrand. ”Nu har jag stenmaterial till en hel kyrka”, sa hon.
Idag: Tillverkning av personliga gravstenar. Blygsam omsättning. Vinnaren av bolaget är idag anställd i ett fastighetsbolag och jobbar idag med drift och skötsel av fastigheter.

 

v_parMarsblade/ flow-motion Technology AB – Pär Mårs innovation med en ny skena för inlinesåkning gavs ett aktiebolag. Med skenan blir inlines mer lik traditionell skridskoåkning på is.
Nu planerar Pär Mårs att satsa på fler produkter inom träningssegmentet.
Idag:  Flow-motion teknologi, produkten för in-lineskridsko för sommarbruk. Lanseras nu i USA. Isskenan kommer säsongen 16-17. En alpinbindning finns för lansering 17-18. I senare skede även för längdskidor. Finns ett 10-tal produkter i pipen baserad på teknologi. Ett produtkutvecklingsbolag som sedan släpper teknologin som sedan licencieras ut till bolag i olika bolag. Omsatte ca 2 mkr under 2015. Målet är flera hundra Mkr om några år. Totalt ca 20 Mkr i kapital.

 

v_evelinaJoy Event Hunt & Health AB – Evelina Åslund, Ås, är jaktarrangör som vill förena hälsa med jakt bland annat går vägen via yoga. Hon vann överlägset folkets röst och fick därmed ett eget aktiebolag.
”Jag vill satsa på att locka hit utländska jaktgäster och gärna kvinnor”, säger hon.
Idag: Jaktarrangör som vill förena hälsa med jakt. Omsatte 837 tkr 2014.

 

 

 

v_larsLars Lindqvist i Lugnvik är uppfinnaren som vill starta ett innovationsföretag som kommersialiserar hans uppfinningar.
En färdig produkt är Kidskafe en barn- och demenshaklapp som hindrar spill på golvet.
På gång är också en innovation inom transportsektorn men den är fortfarande hemlig på grund av patentansökningar.
Idag: Har under några år utvecklat en  innovation inom transportsektorn. Har nu fått in utvecklingskapital i bolaget.

 

 

v_evaSkogens Sköna Gröna – Eva Magnusson, Järpen, ett eget framtaget recept för tillverkning av gransirapen Skogens Sköna Gröna. Hon ser att det finns mer att hämta av skogen.”Varför bara göra papper och hus av det som finns i skogen när så mycket går att äta.”
Idag: Tillverkar olika produkter med ursprung i skogen, bl.a.en gransirap som vunnit olika priser. Omstättning 515 tkr för 2015.